Bílá vína jsou vedle vín červených, růžových, frizzante a sektů stále nejoblíbenějším vinným nápojem. Jsou lehká, osvěžující a snadno kombinovatelná s jídlem, proto jsou často skvělým doplňkem k večeři. Lidé je často volí jako jistotu při setkání s přáteli či jako dárek nebo pozornost.
Jak se bílá vína vyrábí?
Bílá vína nemusí být vyrobena pouze z bílých hroznů vinné révy, ale také z růžových, červených a modrých. Aby bílé víno dosáhlo krásné čisté barvy, je třeba rmut, což jsou hrozny zbavené stopek a jadérek, ihned vylisovat a výsledný mošt nechat zkvasit.
Věděli jste, že bílá vína vyrobená z červených či modrých hroznů se nazývají klarety?
Jak rozlišujeme bílá vína?
Dle cukernatosti rozlišujeme 4 druhy vín:
- stolní víno - nejnižší kvality, nelze jej označovat odrůdou, ročníkem atd., je možné mošt pro výrobu tohoto vína přislazovat náhradním sladidlem,
- zemské víno - vyrábí se z tuzemských hroznů, jeho cukernatost musí být nejméně 14°NM, velikost písma názvu odrůdy nebo odrůd musí dosahovat nejvýše poloviční velikosti písma názvu „zemské víno“,
- jakostní víno - podmínkou je použití tuzemských hroznů moštových odrůd z jedné vinařské oblasti, má minimálně 15°NM, výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny,
- jakostní víno s přívlastek - nikdy se nedoslazují, dle naměřené cukernatosti jsou vína řazena do následujících kategorií: kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové a slámové víno.
Dle obsahu zbytkového cukru pak můžeme bílá vína rozdělit na:
- suchá: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr,
- polosuchá: 4,1–12 g zbytkového cukru / litr,
- polosladká: 12,1–45 g zbytkového cukru / litr,
- sladká: minimální obsah 45 g zbytkového cukru / litr.
Všechna bílá vína je ideální podávat chlazená při teplotě 8-12°C, vhodná teplota konzumace je pak při 10-14°C.
Naše vinařství vyrábí vína přívlastková, což jsou vína nejvyšší kategorií vín České republiky. Vína děláme krásně ovocná plná chuti a vůně. Mezi typické odrůdy naší oblasti patří Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Sylvánské zelené.
bílé víno suché, jakostní víno s přívlastkem výběr z hroznů
bílé víno suché, jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr
bílé víno suché, jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr